frans rouletteRoulette is in Frankrijk ontstaan. Daar speelt men nog steeds de originele versie die ooit, in het einde van de 18e eeuw, bedacht is. Deze versie is elders in de wereld voor een groot deel vervangen door Europees en Amerikaans roulette. En dat is jammer, want Frans roulette biedt aanzienlijk betere kansen voor de speler! In grote lijnen werkt het spel hetzelfde als Europees en Amerikaans roulette. Waar de verschillen in liggen lees je hier.

Spelen

Speel voor echt geld!

geschiedenisGeschiedenis van Franse roulette

Zoals de meeste spellen is roulette waarschijnlijk geïnspireerd door oeroude kansspellen en bordspellen. In het oude Perzië speelde men een spel dat een beetje op roulette leek, en gokspellen met draaiwielen waren al in Rome populair. Over veel van die spellen is nauwelijks informatie bewaard gebleven. Dus naar de precieze herkomst van roulette is het – sorry voor de woordgrap – gokken geblazen. Wat we weten is dat roulette in het einde van de 18e eeuw plotseling erg populair werd in Frankrijk. Verschillende cafés en herbergen boden het spel toen aan, en er werd grof op ingezet. Het aantal gelegenheden dat dit spel aanbood steeg sterk toen het vakje 0 werd toegevoegd. Dat maakt immers de winst van de bank een stuk hoger. Toch ligt die bij de Franse vorm van roulette flink lager dan bij de andere versies.

Het Franse rad

Het Franse rouletterad lijkt op de versie van de Europese variant. Er zijn 37 vakjes (0 tot en met 26). Het rouletterad ziet er hetzelfde uit als de Europese, met het verschil dat het midden van het rad meestal niet in vakken is verdeeld. Bij het Europese roulette helpen deze vakken je onder andere met inzetten bij het burenspel. Dat is bij de Franse versie normaliter geen optie, dus vandaar dat er geen vakken opstaan. Ook is de volgorde van de getallen op het Franse rad anders. Dat heeft verder geen gevolgen voor je winstkansen.

De Franse speeltafel

De Franse speeltafel is iets anders dan de Europese en de Amerikaanse. Het opvallendste verschil is dat hij veel groter is. Daarom staan er bij een speeltafel ook twee croupiers, waarvan er één de tafel bedient en één het rad draait. De vakken zijn verder hetzelfde als bij de roulette die je gewend bent. De inzetten die je kunt doen zijn hetzelfde als bij Europees roulette, behalve dat je niet het burenspel kan spelen. De inzetten hebben echter andere, Franse namen.

De Franse regels: La Partage en En Prison

Het grootste verschil is dat er bij het Franse roulette twee extra roulette spelregels gelden, die gunstig zijn voor de spelers. Het gaat om La Partage en En Prison, allebei regels die te maken hebben met het vallen van het getal 0.

La Partage

franse regelsAls de bal op de 0 eindigt (en op de 00 bij Amerikaans casino) is iedereen zijn inzet kwijt. De winst is voor de bank. Bij Frans roulette lijd je als speler op dat moment minder verlies. Je inzet wordt namelijk in twee helften gesplitst. 50% gaat alsnog naar de bank, maar 50% krijg je terug. Dat is uiteraard gunstig voor jou. De La Partage regel wordt niet altijd gebruikt. Ga na of de tafel waaraan je roulette wilt spelen wel of geen La Partage regel heeft.

En Prison

Ook deze regel levert de speler een voordeel op. En Prison geeft de speler een kans om de helft van zijn inzet terug te krijgen. Als de 0 valt en je zet je inzet vast (“in de gevangenis”) dan wordt er nogmaals gedraaid. Win je dan, dan krijg je de andere helft van je inzet terug. Het is geen manier om winst te maken – puur om je verlies te beperken.

Franse regels en strategieën

Deze strategieën zijn vooral gunstig voor spelers die het Martingale-systeem of een vergelijkbare strategie toepassen. Dat komt omdat deze regels vooral spelers die 50/50 inzetten doen (bijvoorbeeld rood/zwart) bevoordelen. Bij La Partage krijg je sowieso je halve inzet terug. Bij En Prison is de kans dat er bij de tweede worp alsnog rood wordt gedraaid bijna 50%. Omdat het Martingale-systeem gebruik maakt van alleen maar 50/50 inzetten, zijn de En Prison en La Partage-regels buitengewoon gunstig om verliezen te beperken.

inzet systemenInzetten op z’n Frans

Aangezien het spel afkomstig is uit Frankrijk, is het niet zo raar dat de termen in het Frans zijn. Dat geldt ook voor de inzetten. Dat kan je afschrikken, vooral als je sinds de brugklas geen Frans meer hebt gesproken. Geen paniek. De inzetten zijn dezelfde die je gewend bent van het Europese systeem – alleen dan met andere namen. De taal hoeft dus echt geen barrière te zijn om Frans roulette te spelen. Prent even goed de volgende termen in je hoofd, en je bent klaar om online of in het echt te spelen.

  • Chances simples verwijst naar alle 50/50 kansen. Net als bij de Europese versie van roulette is de kans om te winnen het grootst. Je kunt kiezen tussen de volgende chances simples: Rouge ou Noir (Rood of Zwart); Pair ou Impair (Even of Oneven); Manque (1 tot en met 18) ou Passe (19 tot en met 36). Je winstkans is 18/37, je winstmarge is 2 x.
  • Douzaine (dozijnen) is inzetten op één van de drie reeksen van 12, de dozijnen dus. De termen hiervoor zijn Première (1 tot en met 12), Moyenne (13 tot en met 24) en Dernière (25 tot en met 23). Je winstkans is 12/37, je winstmarge is 3 x.
  • Colonne (rijen of kolommen). Hierbij zet je in op één van de drie rijen of kolommen op de speeltafel. Je winstkans is 12/37, je winstmarge is 3 x.
  • Transversale simple (sixline) is inzetten op 6 getallen die in twee rijen naast elkaar liggen. Je winstkans is 6/37, je winstmarge is 5 x.
  • Carré (corner) is inzetten op 4 getallen die in een hoek bij elkaar liggen. Je winstkans is 4/37, je winstmarge is 8 x.
  • Transversale pleine (street) is inzetten op 3 getallen in een rij. Je winstkans is 3/37, je winstmarge is 11 x.
  • Cheval (split) is inzetten op twee getallen die naast elkaar liggen. Je winstkans is 2/37, je winstmarge is 17 x.
  • Plein (straight) is inzetten op één enkel getal. Je winstkans is 1/37, je winstmarge is 35 x.
€250 + 100 FS